Details, Fiction and laparoskopik ve histeroskopik cerrahi
Details, Fiction and laparoskopik ve histeroskopik cerrahi
Blog Article
23 Nisan 2022 Her kadının bilmesi gereken bir konu dış (ektopik) gebelik… Dış gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Normal dışı bir gebelik olan dış gebelik; kadın sağlığı açısından ciddi bir durumdur ve hayatını tehdit etmektedir.
Uzmanlar tarafından son yıllarda arttığı belirtilen dış gebelik neden olur, nasıl anlaşılır ve tedavi şekli nasıldır gibi pek çOkay soru, bebek sahibi olmak isteyen kadınların aklına takılan sorular arasında yer alır. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanları Dış gebelik belirtilerinin, herhangi bir hamile kadınla aynı belirtileri yaşayan kadınların bedenlerinde gözlemlediğini belirtilirlerken, dış gebeliğin normal gebelikten ayrılan en önemli belirtisinin adet kanamasının aksaması ve twelve hafta içerisinde anne adayında ortaya çıkan farklı belirtiler olduğunu ifade ederler.
Dış gebeliğin nedeni kesim olarak bilinememektedir. Bazı durumlarda aşağıdaki sebepler, dış gebelik oluşumuna neden olabilir. Bu durumlar şunlardır;
Dış gebelik hikayesi olan kişilerin, tekrarlama riskinden dolayı bir daha gebe kalırlarsa hemen doktora başvurmaları önerilir. Ayrıca Beta HCG ve ultrason takiplerinin de titizlikle yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşır.
Bir tarafta olabilen ve hafif ila şiddetli arasında değişebilen keskin, bıçak saplayıcı karın veya pelvik ağrı. Ağrı gelip gidebilir veya sürekli olabilir.
Bu hormon tamamen aşağı inip sıfır olmazsa, gebelik dokusu tam olarak vücut dışına atılamamış anlamına gelir. Bu durum ise ek tedaviler ile giderilir.
Kanama: Gebelik dönemi boyunca hafif kanama çOkay yaygın bir durumdur. Ancak normalden fazla miktarda kanama ya da tamamen farklı bir zamanda kanama, dış gebeliğin bir diğer olası belirtisidir.
Dış gebelik sonrası her şeyin yolunda gittiğini görmek için beta HCG oranının 5’e düşmesi gerekir. Yapılan kan testleriyle bu orana ulaşılıp ulaşılmadığı incelenir.
Dış gebeliğin elbette ilk nedeni yumurtanın rahimde değil follop tüplerde tutunmasıdır. Gelişme şansı bu bölgede yoktur. Bu nedenle dış gebelik olarak adlandırılan durumla karşılaşılmaktadır.
Bu değerlerin yaş ile birlikte değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Sonuç olarak, dış gebelik geçirilmesi bir daha gebelik olmayacağı anlamına kesinlikle gelmemektedir dış gebelik ısıtıcı ve yüksek olasılıkla tekrar gebelik oluşacaktır.
Bu nedenle, dış gebelik durumu tıbbi müdahale gerektirir ve acil bir şekilde tedavi edilmelidir.
Dış gebelik tedavisinde doğru bir uzmanla yerinde bir teşhis ve tanı konması şarttır. Dış gebeliğin teşhisi iki farklı yönteme başvurularak gerçekleştirilmektedir. İlk olarak idrar ve kan testlerinde hamile olduğu saptanan kadınlarda ultrasonla muayeneye başvurulur.
Dış gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında ortaya çıkar ve kendini belli eder. 5 haftalık dış gebelik belirtileri, karın ağrısı, vajinada kanama ve omuz ağrısı gibi belirtilerdir. Bu belirtileri yaşandığını farkın varıldığı durumda tıbbi gardenım almak önemlidir.
Dış gebelik yaşayan bir kadında tekrar dış gebelik olma riski diğer kadınlara göre yüksektir. Ama bu oran %10’dur, yani dış gebelik sonrası kadınların %ninety’ı gebe kalacaktır ve çocuklarını sağlıklı bir şekilde kucaklarına alacaklardır.